This post may containa affiliate links, which means I might earn a small commission if you book through them or buy the items — this won't cost you extra, but it'll keep me happy and caffeineted! Learn more!

15+ upeaa museota Riiassa – historiaa, kulttuuria ja yllätyksiä

Send this to someone you’d travel with:

Latvian pääkaupunki Riika vetää puoleensa loputtomien, kauniiden rakennusten takia. Kaupunki ei kuitenkaan ole pelkästään mukulakivikatujen ja värikkäiden instagrammattavien julkisivujen kaupunki, vaan myös koti uskomattoman monipuoliselle museotarjonnalle.

Ennakkoluuloni Latviasta oli, kiitos peruskoulun historian oppituntien (tai no ei syytetä hissanopeja, siihen aikaan ei vielä ymmärtänyt kuinka mielenkiintoisia elämiä ihmiset ovat saattaneet elää – tai niin kuin mun ala- ja yläkoulu aikoina vielä elivät Baltian maissa), että sen historia ja kulttuuri on enimmäkseen slaavilaisten ja itäisten vaikutteiden värittämää. Kuitenkin kaupungin museoita kierrellessäni löysin vahvoja saksalaisia ja ruotsalaisia vaikutteita (muutenkin kuin ruokakaupoissa).

Rakastan museoita, koska ne auttavat sukeltamaan sisään kulttuuriin ja ymmärtämään paikallisten ihmisten tapoja ja ajatusmaailmaa, niin paljon kuin sitä turistina ylipäätään voi.

Esimerkiksi latvialaiset pitävät erittäin epäkohteliaana, jos kysyt heiltä suoraan heidän työstään tai parisuhteestaan: on ilmeisesti ihan normaalia, ettet tiedä onko kahvitauolla kanssasi oleva työkaveri naimisissa tai perheellinen. En ole varma, mistä tämä johtuu, mutta esimerkiksi KGB-agenttien läsnäolo Neuvostoliiton aikaan on saattanut vaikuttaa asiaan.

Lasivitriini Latvian miehityksen museossa, jossa esillä on vanha KGB:n Hotelli Riiassa käyttämä salakuuntelulaite. Näyttelyssä on myös vanha sanomalehti, siepattu kirje ja selitystekstit latviaksi ja englanniksi. Punainen tausta ja hämärä valaistus korostavat Neuvostoliiton ajan vakoilun salamyhkäisyyttä.
KGB:n teknisiä laitteita hotellin valvomiseen.

Riian museot tekevät upeaa työtä yhdistäessään menneisyyden nykypäivään ja auttavat ymmärtämään paremmin kaupungin ihmisiä, kulttuuria ja identiteettiä.

Tässä on kattava opas Riian museoihin – historiaa, taidetta, lääketiedettä ja paljon muuta! Monta jäi vielä varmaan laittamatta, joten saatan päivittää tätä artikkelia vielä joskus!

Historian havinaa museoissa

Lempimuseoihini kuuluvat ehdottomasti KGB-museo ja Latvian miehitysmuseo. Jos olet liian hyvällä tuulella ja kaipaat vähän masennusta, voin lämpimästi suositella varaamaan opastetun kierroksen KGB-museossa ja jatkamaan sen jälkeen Miehitysmuseoon. Nämä kaksi täydentävät toisiaan loistavasti ja saavat sinut takuulla arvostamaan omaa elämääsi.

Syntyessäni Baltian maat olivat punaisen vallan alla, joten pidän näitä museoita äärimmäisen kiehtovina – ei ollut mitenkään itsestään selvää, etteikö Suomi olisi ollut samassa rivissä, jolloin minä olisin syntynyt Neuvostoliitossa…

Näyttely Latvian miehityksen museossa, jossa suuri pyöreä näyttö esittää historiallista mustavalkoista valokuvaa Neuvostoliiton virkamiehistä neuvottelemassa Berliinissä vuonna 1940. Näytöllä oleva teksti kertoo yksityiskohtia neuvotteluista latviaksi ja englanniksi. Hämärästi valaistussa näyttelyssä on myös muita näyttöjä ja historiallisia esineitä.
Näyttelyn alussa kerrataan pääpiirteittäin toisen maailmansodan hetket.

1. Latvian miehitysmuseo

Latvian Miehitysmuseossa (The Museum of the Occupation of Latvia) opit millaista oli elää tavallisena kansalaisena Latviassa, kun vieraat vallat (Neuvostoliitto ja Saksa) hallitsivat maata. Näyttelyt sisältävät henkilökohtaisia kertomuksia, propagandamateriaaleja ja nauhoituksia noilta ajoilta. Kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä informaatiota on paljon (kyseessä on kuitenkin monta vuosikymmentä). Kävin itse museossa kahdesti ja vietin molemmilla kerroilla noin 2,5 tuntia – ja silti tuntui, etten saanut kaikkea irti.

Museo kuljettaa hienosti tarinaa Molotov-Ribbentrop-sopimuksesta (vihdoin ymmärsin, miksi tästä jauhettiin historian tunneilla!) aina Latvian itsenäistymiseen, NATOon ja EU:hun liittymiseen asti. Näyttelyt päättyvät onneksi positiivisesti Latviasta itsenäisenä valtiona ja siitä, miten menneisyys vaikuttaa nykyisyyteen. Esimerkiksi venäjää äidinkielenään puhuvien, ei-kansalaisten, rooli on mielenkiintoinen.

Liput maksavat 8 euroa aikuisilta, ja opastettu kierros 15 euroa. Tarkista aukioloajat, sillä ainakin talvella 2025 museo oli kiinni tiistaisin ja keskiviikkoisin, eikä maanantaisin niinkuin museot yleensä Latviassa.

2. KGB-museo (Corner House)

KGB-museo (Stūra Māja, eli Kulmatalo) on ehdoton kohde, jos kommunistinen aika kiinnostaa. Pieni näyttely on ilmainen, mutta opastetulla kierroksella saa paljon kattavamman käsityksen siitä, millaista oli elää agenttien (eli naapurin, työkaverin tai käytännössä kenen tahansa siskonkumminkaiman) jatkuvan tarkkailun alla.

Kierroksella myös demonstroitiin hyvin se, kuinka elämänlaatu (kuten myös tavaroiden, ruuan, jne) laski koko kommunistisen vallan ajan, toisin kuin ulospäin annettiin ymmärtää.

Liput opastetulle kierrokselle maksavat 15 euroa (2025), ja ne kannattaa varata etukäteen museon verkkosivuilta, sillä kierrokset on etenkin kesäaikaan myyty usein loppuun useita päiviä etukäteen. Oppaat ovat hyviä tarinankertojia, ja osaavat tuoda ajankuvan hyvin esille, sortumatta ällötys- tai pelotustaktiikoihin. Kierrokset eivät kuitenkaan sovi lapsille, eikä mukaan oteta alle 12-vuotiaita.

KGB-museon sisäpiha Riiassa, jota reunustavat korkeat seinät ja metalliritilä yläpuolella. Vierailijat katsovat ylöspäin tutkien tätä historiallista ja vakavaa ympäristöä.
Miten täältä pääsee ulos…

3. Latvian sotamuseo

Latvian sotamuseo The Latvian War Museum sijaitsee ikonisen Pulvertorniksen (tykkään tuosta sanasta, vaikka suomeksi pulveri ei tarkoitakaan ruutia, josta torni on saanut nimensä) sisällä ja kattaa taistelut keskiajalta Latvian itsenäisyysliikkeisiin ja maailmansotiin. 

Rakennus itsessään on jo nähtävyys, sillä se oli osa kaupungin puolustusmuuria. Muurista on enää vain pieni pätkä jäljellä, ja se päättyy tähän torniin.

4. Riian ghetto- ja holokaustimuseo

Riga Ghetto and Holocaust Museum tarjoaa tunteikkaan ja ajatuksia herättävän katsauksen Riian juutalaisyhteisön kokemuksiin toisen maailmansodan aikana. Kerroin museosta jo artikkelissani Riian nähtävyyksistä, mutta paikka ansaitsee myös toisen maininnan.

Pääsy on lahjoitusperusteinen. Jos vierailet talvella, ota pipo mukaan, sillä suuri osa näyttelystä on ulkona.

Vinkkivitonen: tähän museoon on helppo yhdistää käynti Riian keskustorilla, koska kävelet siitä ohi matkalla vanhastakaupungista.

5. Riian historian ja merenkulun museo

Riian tuomiokirkossa sijaitseva Museum of Riga History and Navigation on yksi Euroopan vanhimpia museoita. Se kertoo kaupungin kehityksestä erityisesti kaupan keskuksena Hansan ajoilta (taas yksi asia, josta olisin toivonut lukiolais-Riikan oikeasti jotain oppineen) nykypäivään. 

Näyttelyt olivat iloinen sekamelska kaikkea kauniista juhlapuvuista ja hopeaesineistä pienoispurjealuksiin.

Museonäyttely, jossa on kolme pientä metallivahvisteista puutynnyriä, joissa näkyy vuosiluku 1855, roikkumassa ketjun varassa. Vieressä on lasivitriini, jossa on kullattuja kaiverruksia sisältävä puutuoli. Näyttely esittelee Riian historiaan liittyviä kiltaesineitä.
Pari kiltojen merkkiä, joita saatoit nähdä entisaikaan Riiassa.

Tämä oli yksi ensimmäisistä museokäynneistäni Riiassa, ja hämmennyin, kun Riian historian käsittely loppui yhtäkkiä vuoteen 1940. Myöhemmin tajusin, että tämä ajanjakso on käsitelty Miehitysmuseossa, mutta en ole varma, oliko se tarkoituksellista vai ei. Jäi vähän sellainen olo, että museossa ei haluttu tuoda esiin mitään joidenkin mielestä kyseenalaista.

Museo on ehdottomasti vierailun arvoinen, jos olet kiinnostunut siitä, miten Riika kehittyi vuodesta 1201 eteenpäin ja miten Ruotsi, Puola ja Venäjä hallitsivat sitä eri aikoina. Saat myös selville kuka seisoo joen rannalla lapsi hartioillaan, ja miten hän liittyy kaupungin historiaan (alkuperäinen patsas on esillä museossa säiltä suojassa).

Liput maksavat 5 euroa aikuisilta vuonna 2025, ja museoon kannattaa varata vähintään kaksi tuntia.

6. Žanis Lipken muistomerkki

 Žanis Lipke Memorial on omistettu latvialaiselle sankarille Janis (tai Zanis, tai Jan) Lipkelle, joka pelasti kymmeniä juutalaisia toisen maailmansodan aikana. Mainitsin tästäkin jo toisen artikkelin alla, mutta halusin mainita sen myös tässä, koska paikka kuuluu osaksi maan historiaa.

7. Latvian kansallishistorian museo

National History Museum of Latvia sijaitsee historiallisessa Riian linnassa ja tarjoaa kattavan katsauksen maan monimuotoiseen menneisyyteen. 

Museo tarjoaa myös katsauksen Latvian hallinnolliseen ”tehokkuuteen”. Vuoden 2013 tulipalon jälkeen museon uudistus on viivästynyt useaan otteeseen. Kylttejä, jotka ilmoittavat sen suuresta uudelleenavauksesta, on ilmeisesti hiljokseltaan päivitetty vuosittain lupaamaan, että se tapahtuu seuraavana vuonna. Osa museosta on kuitenkin avoinna jo vuonna 2024.

Taide- ja designmuseot

8. Latvian kansallinen taidemuseo

Latvian kansallinen taidemuseo (Latvian National Museum of Art) on yksi Baltian vaikuttavimmista taidemuseoista, jossa on esillä yli 52 000 teosta Latvian ja Baltian alueelta. Kauniissa historiallisessa rakennuksessa sijaitseva museo esittelee latvialaisen luovuuden aikajanaa 1700-luvulta nykypäivään. Käy myös kellarikerroksessa, jossa voit nähdä museon perustukset lasilattian läpi.

Vuoden 2025 alussa täällä oli jopa Golden Globe -palkinto esillä: latvialainen animaatioelokuva Flow voitti parhaan animaatioelokuvan palkinnon ja nousi koko Latvian ylpeydenaiheeksi!

Vinkki: Latvian kansallinen taidemuseo ei rajoitu vain yhteen rakennukseen, vaan sillä on useita näyttelypaikkoja ympäri kaupunkia.

Jugendtyylisen rakennuksen kierreportaat Riiassa, katsottuna alhaalta ylöspäin, paljastaen koristeelliset, kukkakuvioiset seinät ja spiraalin keskellä olevan valaisimen.
Jugend-talon sisältä.

9. Jugendmuseo

Jugendmuseo (eli Art Nouveau Museum) sijaitsee upeassa jugendtyylisessä rakennuksessa, jossa on alkuperäinen kierreportaikko ja yksityiskohtainen sisustus. Astumalla tähän kauniisti säilyneeseen asuntoon/museoon voi kokea, millaista elämä oli Riian jugendkauden loiston päivinä. Museo sijaitsee Alberta-kadulla, joka on ehdoton vierailukohde jugend-arkkitehtuurin ystäville.

Lipun hinta riippuu vuodenajasta ja siitä, mitä haluat nähdä, joten kannattaa tarkistaa ajantasaiset hinnat museon virallisilta verkkosivuilta.

Lääketieteen museot

Minulla ei ole hajuakaan siitä, miksi Riiasta löytyy niin monta erilaista lääketieteellistä museota. Plot twistina tietenkin käy joskus ilmi, että täältä on kotoisin joku alan nero, joka minun tulisi historiantuntien perusteella tietää 😂 

10. Apteekkimuseo

Apteekkimuseo (Pharmacy Museum) tutkii Latvian pitkää lääketieteen historiaa ja esittelee yrttihoitoja, vanhoja apteekkarivälineitä ja kiehtovia tarinoita menneisyyden apteekkareista.

11. Anatomiamuseo

Anatomy Museum sijaitsee Riian Stradiņšin yliopistolla ja tarjoaa yksityiskohtaisen katsauksen ihmiskehoon säilöttyjen näytteiden ja historiallisten lääketieteellisten instrumenttien avulla.

Tämä on pakollinen kohde tieteen ja lääketieteen ystäville, mutta ei herkille! Erityisesti alakerran näyttely voi olla liikaa joillekin (valokuvaaminen ei ole sallittua, joten se jo kertoo jotain).

12. Pauls Stradiņšin lääketieteen historian museo

Pauls Stradiņš Museum of the History of Medicine on yksi Baltian suurimmista lääketieteen museoista, joka esittelee kaikkea antiikin lääketieteellisistä instrumenteista asti nykyaikaiseen kehitykseen, aina meidän viimeisimpään “historiaan”, eli koronaan, saakka.

Museoita kulttuurista ja eri aihepiireistä

13. Riian moottorimuseo

Riga Motor Museum on ehdoton vierailukohde autojen ystäville. Siellä on esillä uskomaton kokoelma vintage-ajoneuvoja, mukaan lukien harvinaisia neuvostoaikaisia malleja. Kohokohtiin kuuluu klassisia autoja eri puolilta maailmaa sekä legendaarinen GAZ-13 Chaika-limusiini. Museon interaktiiviset näyttelyt tekevät vierailusta sekä viihdyttävän että opettavaisen kaikenikäisille.

Museo sijaitsee hieman kauempana kaupungin keskustasta, mutta heidän verkkosivuiltaan löytyy ohjeet, millä bussilla tai raitiovaunulla sinne pääsee, jos oma auto jäi kotiin (heh heh).

14. Latvian etnograafinen ulkoilmamuseo

Ethnographic Open-Air Museum of Latvia tarjoaa kiehtovan katsauksen maan maaseudun historiaan. Riian laitamilla sijaitseva suuri ulkoilmamuseo esittelee yli 100 perinteistä rakennusta, kuten maatiloja, tuulimyllyjä ja puukirkkoja, jotka on kaikki sijoitettu kauniiseen luonnonmaisemaan.

Osa rakennuksista ja työkaluista on tuttuja meille suomalaisille, mutta silti täältä löytyy myös jotain itselle uutta.

Tämä on täydellinen kohde historian ja luonnon ystäville – ja matka sinne kestää julkisilla kulkuvälineillä noin 45 minuuttia. Kesä on paras aika vierailla, mutta talvellakin on paljon nähtävää (ja liput ovat halvempia).

15. Latvian rautatiemuseo

Latvian Railway History Museum kertoo maan rautateiden historiasta kunnostettujen junien ja interaktiivisten näyttelyiden kautta. Se on loistava paikka perheille tai kaikille, joita kiinnostaa julkisen liikenteen kehitys Latviassa.

Museo sijaitsee aivan Kansalliskirjaston vieressä, joten nämä kohteet on helppo yhdistää samaan vierailuun.

’The World of Hat’-museon sisäänkäynti Riiassa, Latviassa. Museon pyöreässä kyltissä on kuva hatusta ja teksti latviaksi, englanniksi ja venäjäksi. Museo sijaitsee historiallisessa, vaaleanpunaisen ja kermaisenvärisessä rakennuksessa, jossa on koristeellisia elementtejä. Kylttiä tukee musta taotusta raudasta tehty teline.
Kuten sanottua, Riiasta löytyy museo mistä aiheesta vaan!

16. Hattujen maailma

Tämä oli todellinen sattuma! The World of Hat Ethnic Museum tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen maailmanlaajuiseen päähinehistoriaan, esittelemällä hattuja eri kulttuureista ja aikakausilta.

Kävelin tästä ohi ja huomasin museon sattumalta. En ehtinyt vierailla täällä, mutta mielestäni tämä todistaa sen, että Riiasta voit löytää museon mistä tahansa aiheesta!

Hämärä käytävä Corner Housessa, entisessä KGB:n päämajassa Riiassa, Latviassa. Ruosteiset metalliset vankilasellien ovet, joista osa on hieman raollaan, reunustavat kapeaa käytävää. Vanhojen seinien ja lattian kulunut pinta lisää tilan karmivaa tunnelmaa.
Kaunista sisustusta a la KGB.

Vinkkejä museokäynteihin Riiassa

  • Tarkista aukioloajat: Monet Riian museot ovat kiinni maanantaisin, joten suunnittele reittisi sen mukaan.
  • Varaa tarpeeksi aikaa: Esimerkiksi Miehitysmuseo tai Riian historian ja merenkulun museo ovat laajoja, ja niihin kannattaa varata vähintään 2–3 tuntia.
  • Pukeudu sään mukaan: Riian ghetto- ja holokaustimuseossa on ulko-osioita, ja ulkoilmamuseo on (ta-daa!) kokonaan ulkona – talvella kannattaa pukeutua lämpimästi.
  • Yhdistä nähtävyyksiä: Latvian rautatiemuseo sijaitsee aivan Kansalliskirjaston vieressä, ja Art Nouveau -museon jälkeen kannattaa kävellä Alberta-kadulle ihailemaan jugendarkkitehtuuria.
  • Etsi alennuksia: Jotkut museot tarjoavat ilmaisia tai alennettuja pääsylippuja tiettyinä päivinä – tarkista heidän verkkosivuiltaan ajankohtaiset tarjoukset.
Moderni näyttely Latvian miehityksen museossa, jossa on tummasävyinen tunnelma ja katosta roikkuvia kapeita nauhoja. Seinillä on historiallisia kuvia, tekstejä ja esineitä, jotka kertovat Latvian miehityksestä ja vastarinnasta.
Latvian partisaanien osuus Museum of Occupationissa.

Riian museoiden tutkiminen jatkuu…

Riian museoista löytyy loputtomasti kiehtovia tarinoita, ja tämä lista on varmasti vasta pintaraapaisu!

On todennäköistä etten puolen vuoden kaupungissa oleskelun jälkeen vieläkään löytänyt kaikkia museoita – Riika osaa yllättää. 

Jos törmäät reissullasi kiinnostavaan museoon tai näyttelyyn, joka mielestäsi kuuluisi tälle listalle, kerro siitä minulle! Haluaisin kuulla siitä (ja ehkä käydä tutustumassa itse seuraavalla matkallani).